«

Maatkleding en Kleding naar maat

U herkend het vast wel. U loopt in de winkel en tussen alle rijlaarzen staat daar 1 rijlaars die direct uw aandacht trekt!

Van deze rijlaars glimt het leer veel meer dan alle andere modellen, ook het leer voelt zijdezacht aan en de fournituren op deze laars zijn een oogverblindend detail!

Zodra de verkoper vraagt of hij u ergens mee van dienst kan zijn antwoord u met twinkelende ogen: Zou ik deze laars in mijn maat kunnen passen?

De verkoper legt u uit dat hij geen voorraad heeft van dit model maar dat dit een unieke laars in zijn soort is en enkel en alleen op aanvraag op maat gemaakt wordt voor de klant.

Na een uitgebreide uitleg over het maatwerk en de kwaliteit van deze laars begrijpt u waarom er op het prijskaartje stond “Prijs op aanvraag”.

 

Enigszins teleurgesteld verlaat u de winkel.

Deze laarzen zijn 2x zo duur als ieder ander model.

Thuis gekomen snelt u naar de pc en gaat op het web opzoek naar deze laars. U verdiept zich in de materie maatwerk en stelt u zelf nog eens de vraag waarom deze laars nou zoveel duurder is dan alle anderen?

Al snel komt u erachter dat maatwerk iets unieks is!

Een rijlaars die enkel en alleen u past en door u is samengesteld uit de mooiste kwaliteit materialen en precies naar uw eigen smaak en ideeën gemaakt wordt.

Nu is precies duidelijk geworden waarom de winkel uw maat niet had.

 

 

EQ Couture staat precies met haar rijkostuums voor datzelfde euforische gevoel als dat ene bijzondere paar rijlaazen.

Uw maat rijkostuum hangt niet klaar in een rek vol jassen want uw maat is uniek!

Ook kunt u niet online bestellen en het thuis gestuurd krijgen want uw maat is uniek en daar zijn persoonlijke doorpassen voor nodig.

Hetzelfde enthousiasme wat u heeft bij het zien van die prachtige rijlaaren is ook precies wat u voelt als u uw rijkostuum bij EQ Couture op laat meten en vervaardigen.

 

Kwaliteit, ambacht, passie en perfectie dat is waar het bij EQ Couture om gaat!

 

Maar hóe werkt Couture maatwerk nou precies????

 

Als u via de zoekmachine op het web de woorden: Couture en Maatwerk in typt zult u bedolven worden onder de resultaten.

Toch zou ik u graag wat meer inzicht willen geven tussen wat nou Couture Maatwerk is en wat Kleding naar maat is (ook wel Maatforcé genoemd)

 

Wat is de definitie van het woord Couture:

  • Exclusieve damesmode
  • Het ontwerpen van maatkleding
  • Het vervaardigen van maatkleding

 

Maar wat is dan de definitie van Maatkleding:

  • Kledingstukken die met de hand zijn gemaakt door een goede kleermaker

 

Via Wikipedia kwam ik een hele duidelijke omschrijving tegen van Maatkleding en kleding naar maat en heb deze omschrijving hieronder toegevoegd.

Maatkleding is de oudste vorm van kleding. In de 19de eeuw begonnen marskramers de niet afgeleverde kleding van kleermakers op te kopen. Deze kleding was door iemand besteld en op zijn/haar maten gemaakt. Door omstandigheden werd het soms niet afgehaald, bijvoorbeeld door overlijden of geldgebrek. Deze overgebleven kleding werd aan de deur verkocht, een marskramer had de kleding in zijn mars en liep van huis naar boerderij om te verkopen. Hieruit is confectie ontstaan. Omdat er niet genoeg “leftovers” waren gingen de marskramers bij de kleermakers kleding bestellen die op algemene maat gemaakt werd. Bekende namen van marskramers zijn C&A, Brenninkmeijer, Witteveen enz. de nu bekende confectiehuizen.

 

Maatkleding wordt nog steeds gemaakt, er is echter verschil in maatkleding en kleding naar maat. Maatkleding is de hoogste graad van kleding, men kan de stof kiezen en het model. Aan het model zijn geen beperkingen. Naar de persoonlijke lichaamsmaten wordt een kostuum gemaakt naar eigen wensen. Er wordt, als het goed is, een groot deel met de hand in elkaar gezet. Vaak zal er los binnenwerk, (kameelhaar) in gezet zijn. In de confectie en goedkopere maatkleding wordt binnenwerk geplakt. Dat geeft een minder duurzaam geheel en de stof verliest een deel van zijn natuurlijke valling. Los binnenwerk is duurder en moeilijker te maken.

 

Kleding naar maat hoort goedkoper te zijn dan maatkleding. Er wordt maat van de klant genomen en men kan uit een paar modellen kiezen. Ook de stof kan gekozen worden. Dan gaan de maten naar de coupeur van een fabriek die naar de opgenomen maat een kostuum snijdt en dan wordt het geconfectioneerd, je krijgt een confectiepak op eigen maten. Een andere naam voor deze kleding is maatforcé.

 

Met deze wetenschap van wat nu precies Couture maatwerk en kleding naar maat is het hopelijk iets inzichtelijker geworden voor u.

Er zijn dus 4 vormen van kleding namelijk:

  • Confectie
  • Maatforcé
  • Couture Maatwerk
  • Haute Couture

 

Confectie:

Dit kennen we allemaal en draagt ook iedereen. Het is kleding die voor elk merk met zijn eigen doelgroep een bepaalde standaard maatvoering heeft en de prijs varieert van €50,- tot ongeveer €350,- voor een rijjas. Iedere ruitersportzaak verkoopt confectie!

 

Maatforcé:

Dit is sinds de versoepeling van het klassieke rijkostuum een opkomende markt binnen de wedstrijdsport. Iedereen kent wel de winkels waar u zelf een rijjas kan samenstellen. U heeft keuze uit diverse modellen en binnen het model kunt u kleur en stof aanpassen. Er zijn een aantal ontwerpmogelijkheden maar verandering van het ontwerp zoals vormgeving en belijning is hierbij niet mogelijk! Uw maten worden opgenomen en na 6 weken is uw rijjas klaar om opgehaald te worden. Uw kleding wordt vervaardigd in een fabriek die meestal niet in Nederland gevestigd is maar in het buitenland. De prijs voor deze vorm van kleding naar maat (uw maat wordt omgezet naar een bijpassende confectiemaat) varieert van ongeveer €350,- tot ongeveer €1050,-

Eenvoudige ‘afwijkingen” zoals bv. Lange of korte armen worden aangepast echter de meer gecompliceerdere ‘afwijkingen’ Zoals bv. een scheefstand door een enkele of dubbele scoliose daar zal bij maatforcé geen rekening mee gehouden worden! Simpel weg omdat deze patroonverandering maatwerk verricht en dus meer tijd en dus ook kostbaarder is.

 

Couture Maatwerk:

Deze kleding kunt u enkel en alleen bij meester coupeurs (in de volksmond bekend als kleermaker) zelf kopen of bij designers die vakkundige meester coupeurs in dienst hebben. Bij Couture maatwerk zijn er geen beperkingen wat betreft pasvorm, ontwerp, kleur, belijning enzovoort. Ook kunt u kiezen uit hoogwaardige kwaliteit materialen en fournituren.

Uw maten worden door de meester coupeur opgenomen en op uw maat wordt een speciaal uniek en voor u alleen passend patroon getekend. Met ieder detail wordt rekening gehouden en de kleding zal zo gemaakt zijn dat het uw lichamelijk sterke punten verbeterd en de mindere punten verbloemen. Ook wordt er een perfecte pasvorm gecreëerd. U kunt het zien als het boetseren van kleding als een tweede huid. Om een perfecte pasvorm te kunnen creëren zult u diverse malen door moeten passen met de meester coupeur. U kunt tijdens dit proces aangeven wat u graag anders zou willen en dit kan dan door de meester coupeur aangepast worden. Couture maatwerk wordt niet uitbesteed aan fabrikanten maar wordt met de hand op ambachtelijke wijze vervaardigd door de meester coupeur zelf!

De prijs van Couture maatwerk is door de intensieve werkwijze en afhankelijk van de arbeidsuren niet heel eenvoudig vast te leggen maar een richtprijs is vanaf €1500 tot zo’n €15.000,-

 

Haute Couture:

Haute Couture betekent letterlijk ‘hogere snijkunst’ oftewel het handmatig knippen of drapperen van stoffen voor unieke, handmatig gemaakte kledingstukken. Om een officieel Haute Couture modehuis te kunnen worden zal er aan diverse zeer strenge eisen voldaan moeten worden van het in Parijs gevestigde vakbond Chambre Syndiecal.

Een aantal zeer bekende Haute Couture Modehuizen in Parijs zijn Dior, Chanel en Versace en u kunt hier enkel en alleen op afspraak terecht. De prijzen van Haute Couture beginnen bij de tig getallen ;-)

 

 

Met veel trots kan ik u zeggen dat EQ Couture zich een bedrijf mag noemen wat Couture Maatwerk rijkostuums maakt! Onze service staat hoog en er wordt gewerkt met liefde voor dit prachtige ambacht.

 

Dus overweegt u om een nieuwe rijjas of slipjas aan te schaffen dan heeft u hopelijk nu meer inzicht gekregen in wat voor kleding u koopt en voor welk geld.